8.3.11

internationella fettisdagen

Undervisade sjuåringarna i barngruppen om vilken viktig dag det är idag, hur viktigt det är att ständigt påminnas om kampen för jämställdhet i vårt samhälle, vilket särskilt manifesteras en kvinnodag som denna. De var mest intresserade av semlor, naturligtvis, men det var ändå värt ett försök.

Gillar att FP (eller ja, inte Nyamko Sabuni då) satsar stenhårt på pappamånaderna. Trodde de var liberala laghatare för det mesta, men visst inte i just detta fallet. Och det får ju ändå ses som positivt. Tydligen ligger också en uppmaning från EU-kommissionen om kvotering och hotar om vi svenskar inte skärper oss vad gäller kvinnlig styrelserepresentation, och det där är ju också en sjukt svår fråga. Å ena sidan krävs åtgärder, lagstadgade åtgärder för att komma till bukt med jämställdhetsproblemen, å andra sidan vore det ju fint om man tillsatte kvinnor i styrelserna ändå. Som med all annan jämställdhetslagstiftning, alltså. Men det här med att "vi vill inte kvotera in någon bara för att den är kvinna" tycker jag inte riktigt håller som motargument. Att döma av studieresultat presterar kvinnor bättre än män, och får således ses som mer lämpade till toppjobb, men samtidigt är det männen som styr på den arenan. En slags inofficiell kvotering av män på grund av kön snarare än kompetens, som kanske behöver jämnas ut med lite officiell kvotering åt andra hållet. För det kvoteras in, medvetet eller omedvetet, det är jag ganska övertygad om.

Och ikväll, dagen innan fastan, på internationella kvinnodagen, trycker jag nog i mig maränger och kollar fotboll, ibland är det liksom skönt att göra precis helt tvärtom.

1 kommentar:

  1. jens : nå, uppmärksammade ni internationalla kvinnordagen i hemmet idag?

    sju-åringar: *levande frågetecken*

    SvaraRadera